top of page
  • Redactie

Tijd van de oogst: van olijf naar olijfolie

Bijgewerkt op: 14 mrt.

In deze blog vertellen we je meer over de historie van olijfolie en nemen we je mee in het oogstproces van onze extra vergine olijfolie.


Griekse delicatessen olijf

Historie van olijfolie

 

Olijven en olijfolie zijn producten die al sinds lange tijd worden gebruikt. Het schijnt dat de productie van olijfolie vóór 4000 voor Christus is gestart. Net als honing werd olijfolie niet alleen gebruikt in de keuken, maar ook in de geneeskunde en lichamelijke verzorging.

 

Vandaag de dag is de Europese Unie (EU) de belangrijkste producent, consument en exporteur van olijfolie. Maar liefst 67% van de wereldwijde olijfproductie vindt zijn oorsprong in de EU. Hoewel Spanje en Italië de grootste consumenten zijn van olijfolie, voert Griekenland de lijst aan als het gaat om de hoogste consumptie per persoon. Een persoon in Griekenland consumeert zo’n 20 liter per jaar!

 

Wanneer vindt de oogst van olijven plaats?

 

De periode waarin olijven worden geoogst hangt af van een aantal factoren waaronder de olijfsoort, het gebied en het weer. Meestal worden olijven in de periode van oktober tot januari geoogst.

 

De olijfbomen van Mintzas staan in de provincie Messinia in de Peloponnesos, een van de belangrijkste olijventeeltgebieden van Griekenland. Aan onze olijfbomen groeien de kleine groene Koroneiki-olijven, welke in november en december worden geoogst.


Hoe ziet het oogstproces eruit?

 

De familie Mintzas produceert al decennialang biologische olijfolie op de meest authentieke, pure en natuurlijke wijze.

 

Hoewel de extractie van olie uit olijven een aanzienlijke modernisering heeft doorgemaakt, geldt dat niet voor het oogsten van de olijven. In Griekenland zijn de traditionele methoden grotendeels behouden waardoor olijven in de meeste gevallen ook op traditionele wijze worden geoogst.

 

Zodra de olijven klaar zijn om geoogst te worden gaat team Mintzas aan de slag. Allereerst halen we de olijven van de olijftakken af met behulp van een elektrische borstelmachine, in onderstaande afbeelding zie je hoe de borstelmachine eruitziet. De machine borstelt de olijven van de takken af, welke vervolgens worden opgevangen door grote netten die onder de bomen zijn uitgespreid. Nadat de olijven van de takken zijn gehaald worden blaadjes en takjes zoveel mogelijk verwijderd en worden de olijven overgebracht in grote jute zakken.

 

olijfolie productie

Binnen 6 uur worden de vers geplukte olijven afgeleverd bij de olijfmolen waar ze zonder verhitting tot pulp worden gemalen en met centrifugaalkracht de olie eruit wordt geperst. Wij laten onze olijven met een reden zo snel persen, want hoe langer je wacht met de pers hoe slechter de kwaliteit van de olie wordt. Omdat wij binnen 6 uur onze olijven laten persen halen wij de hoogst haalbare kwaliteit. Met een zeer lage zuurtegraad van 0,1% tot maximaal 0.3% mogen wij onze olijfolie Ultra Premium noemen en heeft onze extra vergine olijfolie al meerdere prijzen mogen ontvangen.

 

Elk jaar weer kijken wij uit naar de oogst. Voor ons is het namelijk niet zomaar een oogst, het is een familietraditie.

 

Nieuwsgierig naar onze olijfolie? Plaats een bestelling en proef de smaak van Griekenland!

 

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page